VOORMALIG GEMEENTEHUIS

 
 

Trouwen in Giethoorn

Traditie in ere hersteld
Na 30 jaar werd er in 2008 weer getrouwd in het Gieters gemeentehuis. Ruim dertig jaar zijn de woorden "ja, ik wil" niet meer uitgesproken in het karakteristieke oude gemeentehuis in Giethoorn. Op vrijdag 19 september om 16.00 uur 2008 hebben Gabriella Esselbrugge en Marianne Velsink hun jawoord uitgesproken in het prachtige oude pand aan de Ds. T.O. Hylkemaweg in Giethoorn.

Het gemeentehuis deed jaren dienst als belangrijkste trouwlocatie van de gemeente Brederwiede, waar het dorp Giethoorn onderdeel van uitmaakte. Toen Giethoorn bij de gemeente Brederwiede ( nu Steenwijkerland) werd gevoegd, kwam er een einde aan de traditie. Giethoorn telt vandaag de dag nog één officiële trouwlocatie; de leerkamer in de Doopsgezinde Kerk.

In de gemeente Steenwijkerland mag getrouwd worden in een zogenoemde "vrije locatie". Mits de locatie aan alle eisen voldoet, mogen bruidsparen zelf uitzoeken waar zij willen trouwen. Gabriella, een geboren en getogen Gieterse onderneemster had de vurige wens om te trouwen in het oude gemeentehuis. Een voor Giethoorn karakteristiek pand met een enorme historische waarde. Omdat zij wist dat de eigenaresse van het pand, Peggy Rietberg, deze wens deelde, was het contact snel gelegd.

Niet de enige primeur
Trouwen in het oude gemeentehuis van Giethoorn was niet de enige primeur van het huwelijk op 19 september 2008. Voor het eerst trouwden twee vrouwen in Giethoorn met elkaar en zij zijn (letterlijk) met elkaar in het huwelijksbootje gestapt. Dat een oude traditie het Giethoornse punterhuwelijk op deze bijzondere manier in ere is hersteld werd, maakte deze gebeurtenis extra uniek.

Peggy Rietberg werd 18 september 1996 verliefd op het pand en besloot het pand, dat nodig aan herstel toe was, te kopen en restaureren. De karakteristieke letters GEMEENTEHUIS kwamen bij het schoonmaken weer tevoorschijn op de voorpui, de tuin werd opgeknapt, een nieuw hek werd er voorgezet en luiken werden aangebracht en nu staat het gemeentehuis er weer als vanouds en gedeelijke vernieuwd als pronkstuk in het dorp. De balie bij de entree herinnert nog aan de tijd dat Gietersen voor al hun burgerlijke zaken terecht konden in het pand. In de oorspronkelijke trouwzaal (waar het kantoor van de ambtenaren van welzijn bijgetrokken is ) staat een collage met zwart/wit foto"s van stellen die hier in de jaren zeventig zijn getrouwd.

Vaste trouwlocatie
Omdat het gemeentehuis zo"n grote rol heeft gespeeld voor de inwoners van het dorp, wilde Peggy het pand na al die jaren graag weer "teruggeven" aan de bewoners. Het liefst stelt ze het pand beschikbaar als vaste trouwlocatie van de gemeente Steenwijkerland, maar hier is vanuit de gemeente nog niet positief op gereageerd, omdat er al een trouwlocatie is. Desondanks kan er wel getrouwd worden maar moet er iedere keer een vergunning worden gevraagd.

Foto's
Het voormalig gemeentehuis is ook in trek bij mensen die niet in Giethoorn wonen, Roland en Nancy wonen in den Haag maar Nancy haar vader woont in Giethoorn en zo kwamen zij in aanraking met het Gemeentehuis, zij wilden ook een echt punterhuwelijk en na de plechtigheid gebruik maken van het champagne buffet.

Daarna kwamen Vincent en Ella, zij wilden geen punterhuwelijk maar kwamen in een mooie witter kever naar het gemeentehuis. Toen zij uit het gemeentehuis kwamen werden zij verrast door het Gieterse piratenkoor dat voor anker lag bij het gemeentehuis. Joop en Wilma zijn beiden Gietersen, voor Wilma had het trouwen in het voormalig gemeentehuis een bijzondere betekenis omdat haar opa en oma daar ook getrouwd zijn. Voor Peggy was het weer bijzonder omdat zij Joop en Vincent als kleine kinderen in Giethoorn had zien opgroeien.

Peggy Rietberg heeft een eigen advocatenkantoor en zij heeft de ervaring dat veel echtparen niet goed het verschil weten tussen het trouwen in gemeenschap van goederen en het trouwen onder huwelijksvoorwaarden. Indien aanstaande echtparen dat willen dan kan zij als ambtenaar van de burgerlijke stand ook het huwelijk sluiten en de aanstaande echtparen tevens een goede voorlichting geven over de wijze waarop zij hun huwelijksgoederen regime kunnen regelen.

Bovendien kunnen er contacten worden gelegd met Gieterse ondernemens voor het huren van boten, het houden van een receptie of een bruiloft. Met andere woorden er is keuze genoeg voor een echt romantisch huwelijk.

 
  


Peggy Rietberg

 

Gabriella en Marianne

 

Gemeentehuis